Let the recycling begin (again)!

Duurzaam, een hip woord, maar houdt t nou in? Geen idee, maar t woord doet mee denken aan dat dingen lang duren, zoals de natuur er lang over doet om van t ene in t andere seizoen te gaan, en groei altijd over jaren gaat etc.

iets wat ik vaak vergeet, omdat ik in de stad woo. Alles om mij heen ontkent de tijd of het seizoen. En helemaal omdat in mijn buurt onmeunig veel fast-food shops zitten, winkels, reclame, allemaal gericht op het nu. Wel erg riant allemaal. Geduld leren in een stad is lastiger denk ik. Woon je op t platte land, dan ontkom je niet aan de signalen om je heen, een sloot is bevroren, t maaiveld ligt er opgebroken bij, de koeien staan binnen, de krokussen verschijnen. Andere signalen die onbewust binnenkomen zonder de ruis van de reclame, stadslichten en busgeluiden.

Nou ben ik al n tijdje aan het nadenken als ik op de fiets zit of op andere ‘loze’ momentjes, over wat duurzaam is. Ik werk met een groep actieve ‘groene’ planeet-redders aan een iphone app met de naam ‘local heroes’. Dat is erg inspirerend en 1 van de dingen die ik graag wil uittesten: Hoe kun je in de meest dagelijkse dingen creatief omgaan met je spullen, verbruik, etc.

Nu is recycling geen hip woord meer, het stamt een beetje uit de tijd van ‘zure regen’ ‘greenpeace’ en andere typische jaren 90 woorden.

Maar in de voorbereidingen van de aankonende cd, bedacht ik me wel: Weer duizenden van die dingen drukken, papier, plastic, t liefst nog een mooi doosje wat niemand anders heeft, maar om er nou 1000 zelf in elkaar te naaien is ook zo wat. Tot een van mijn ‘local heroes’ met een creatieve tip kwam om te recyclen!

Uhh, recyclen? Met van dat bruine papier en een groen logootje erop. Lekker geitewollensokkken en vooral heel links. Maar naarmate ze verder praatte klonk het heel logisch. waarom niet?
Maar ik denk: ”dan wel net even iets anders’: Ik heb mijn cd-verzameling op zn kop gegooid, en alle lelijke jaren 90 cd’s van MWS en NKOTB (nee hoor, grapje) en OPW op een hoop. Boekjes eruit, cd’s eruit en op een spindle.
En wat overbleef is een aantal stapels met dit:

Vandaag gaan ze op de post om bewerkt te worden. Ik ben zo beniuewd naar het eindresultaat. Zonder papier te gebruiken zal de nieuwe plaat behuisd worden met gerecyclede cd-hoesjes uit mijn oude cd-verzameling!

Benieuwd naar het eindresultaat?
Als die uit is, laat ik een belletje rinkelen. Ik heb aan alle burgermeesters in Nederland gevraagd of ze bij de lancering van de nieuwe plaat gelijktijdig een noodsignaal willen geven in alle dorpen en steden:
op 2 januari om 12:00 uur…

je bent gewaarschuuwd!

 

more insights

Moe van dat protest-gedoe

Jaap, je bent nog al moe he van dat al #GaTerug protest-gedoe?
Ik vind het vooral een grappig stuk. Wil wel even reageren om wat nuance aan te brengen. De cynische ondertoon in mijn blog heb je denk ik niet gevoeld? 😀
Dan maar even uitleggen: Pak aan!

Read more >